Fortællinger gør etik, moral og teologi mere forståeligt

Har du nogensinde spurgt en konfirmand, hvad prædikenen, du holdt i søndags, handlede om en onsdag morgen i november? Så ved du, at det er svært for en teenager at huske teologiske pointer og dogmatiske sammenhænge. 

Men her kan fortællinger hjælpe hukommelsen og forståelsen på vej. I en fortælling kan man forklare, hvad det betyder at spise Jesu Kristi legeme ved at fortælle om en kannibal og en missionær. Man kan fortælle, hvordan man kan tro på noget, man ikke helt kan forstå ved at lade en lille dreng forklare det for sine søskende. Eller man kan forklare, hvad Guds mening med at sende Jesus til jorden er ved at fortælle en historie om en konge, der er forelsket. 

 

 Fortæl - og lad underne ske

Den gode historie sætter gang i vores forestillingsevne. Vi kan pludselig se, høre og lugte et nyt univers. Fortællingen er et effektivt redskab til at fastholde opmærksomhed. Det er ingen undtagelse i konfirmandlokalet eller i kirken. Her lytter de unge ofte skarpere, koncentrerer sig mere og husker bedre, når præsten bruger en fortælling. En anekdote giver nærvær, indlevelse og sansning. Det er næsten ligesom at være der selv.

Når vi igen og igen møder nye sider af verden, leder vi efter historier, som kan fortælle os, hvordan vi skal forholde os til det nye foran os. Fortællingen bliver på den måde et kompas, som vi kan bruge til at finde vej i samfundet omkring os. Og har fortællingerne en kristen grundklang, så kommer det kristne kompas til at spille en rolle i de unges liv. 

På Konfirmandcentrets hjemmeside har vi samlet mere end 70 anekdoter og fortællinger til brug i undervisningen. 

Du kan finde alle fortællinger her - Klik her

Ønsker du en fortælling til et specifikt emne, er her en video, der forklarer søgning efter emner på siden - Klik herNye fortællinger om tro og kristent liv

Mange af de mest brugte fortællinger har mange år på bagen. Men der skrives også nye kortere fortællinger, der omhandler den kristne tro. Salmedigter og forfatter Iben Krogsdal har skrevet novellesamlingerne "Ti noveller om alt fra synd til nåde", "Stenen under sengen" og "Inkarnationsnoveller".

Novellerne er skrevet til konfirmander og egner sig både til højtlæsning og til at læse selv. De kan bruges i forbindelse med nogle af de aktiviteter, der findes her på siden og være med til at åbne op for teologien i et sprog, der ikke er teologisk, men narrativt og alment.  

Novellerne er også blevet brugt flittigt af præster til hjemmeopgaver for konfirmanderne under corona-nedlukningen. 

I alt er der 29 noveller fordelt på tre samlinger, og de kan alle findes og downloades direkte her fra hjemmesiden. - Klik her

Du kan også købe to af samlingerne i bogform i vores nye webshop. - Klik her