December - juletræet

Det var efter sigende Martin Luther, der opfandt juletræet.
På vej fra kirken så Luther et grønt træ ved stien, hvor han gik. Han rev resolut træet op og tog det med hjem til præstegården, hvor han anbragte det på bordet i den fine stue. Han satte lys på grenene og fortalte sine børn om englene og det himmelske lys. Sådan siger overleveringen i hvert fald ifølge Benno Blæsild, tidligere juleinspektør i Den Gamle By i Aarhus.

Så hvorfor ikke gribe fat i træet, lyset og gaverne her i et reformationsår?

 

 

Juletræet

Det fortælles, at Martin Luther engang blev spurgt, hvad han ville gøre, hvis han fik at vide, at jorden gik under i morgen. Hvortil Luther skulle havde svaret, at så ville han plante et træ.

Livets træ er, i Det Gamle Testamente, det træ, der giver evigt liv, men som mennesket mistede adgangen til ved at spise af kundskabens træ. Både korset og træet i Edens have er symboler på det liv, som Gud tilbyder os. 

Der kunne i dette afsæt arbejdes med:

  • Eventyret om Grantræet af H.C. Andersen - klik her
  • Joh 15, 1 - 8 Det sande vintræ
  • "Venskabstræ", en idé til minikonfirmand, der kan vinkles, så den bliver mere "julet" - klik her


Lyset

Martin Luther mente, at levende lys var adiafora, altså noget der ikke var særligt væsentligt. Men ifølge overleveringen satte han lys på juletræets grene og fortalte sine børn om englene og det himmelske lys.



Pynt på træet

Julepynt har, omend ikke fra Luthers tid, været en del af det, vi gjorde, og stadig gør, ved juletræet. Her er to aktiviteter, der har julepynt som fokus:

  • Julestjerne - her flettes fire udsagn sammen fra juleevangeliet og de hellige tre konger, og konfirmanderne opfordres til at sætte egne ord på sætningerne
  • Julehjerter - juleevangeliet flettes sammen med den røde farve til hjerternes fest


Gaver

På Luthers tid var det almindeligt, at børn fik små gaver på Skt. Nicholaus-dag den 6. december. Da Luther gjorde op med helgendyrkelsen, blev traditionen med små gaver flyttet til jul. På den måde bidrog Luther både teologisk og i praksis til, at julen blev den vigtigste højtid.



FORBUDT for konfirmander

Hermed en "Sang om Martin Luther"  til brug ved julefrokoster, provstimøder, menighedsrådsmøder eller lignende, men den holder nok ikke til konfirmander.

Vi kender ikke forfatteren, desværre, men sangen bør synges - klik her