Skyld og skam

Skyld og skam

Mål

At reflektere over skyld og skam

Forløb

Sognepræst Karen Giødesen har lavet følgende forløb om skyld og skam med sine konfirmander:

  • Samtale om, hvad skyld er (knytter sig til handlinger - find eksempler), og hvad skam er (knytter sig til mig som person - oplevelsen af utilstrækkelighed eller at føle mig forkert - eller skammen over at skamme sig). Skammen opstår i mødet med den andens blik, ikke mindst, fordi vi er utilstrækkelige i forhold til vores idealer (lev dit liv, vær dig selv, vær en god veninde, bliv en succes, lev og levér 110%...). Skammen er tavs og vil skjule sig. Man kan dække over den gennem misbrug, powershopping, isolation, ekstraordinær arbejdsindsats, dyrke kroppen (træning, mindfulness, plastikkirurgi), peak-oplevelser, enorm rejseaktivitet, klassens klovn, computerspil, pjæk, gentagen kriminalitet osv. eller sætninger som: "jeg har en rygrad som en regnorm" eller "jeg er sådan en, som altid...(kommer for sent, dropper ud af en uddannelse, ødelægger stemningen, ryger eller drikker lidt for meget...)". Skam kan godt være uden skyld (fx pinlige forældre, en dårlig barndom (manglende spejling fra voksne), men aldrig uden ansvar - at tage sine livsvilkår på sig.
  • Efter snakken så vi denne video med Christian Hjortkjær - klik her Filmen fungerer som en slags opsamling, og så spørgsmålet: Hvad lagde I mærke til?
  • Derpå dette rørende og ærlige klip med en anorektisk ung pige (Indefra med Anders Agger) - klik her efterfulgt af en god snak (Hvad lagde I mærke til? Hvad kunne I genkende?). Udsendelsen kan også ses i sin helhed, men jeg synes faktisk, at dette klip gør det fremragende - inkl. den oplysning, at pigen i udsendelsen også fortæller om dilemmaet, at hun gerne vil se ud som de andre, spise og have det godt som de andre, men når hun spiser, får hun det mere skidt.
  • Kan I/de rumme det, så fortæl om NÅDE: Guds nådige blik: at Han vil have med os at gøre, giver os sit JA, også når vi er utilstrækkelige. Ikke kun, når vi bliver til dem, vi gerne vil være, men allerede nu og her... Dét nådige blik skal vi også vise hinanden: Vise, at vi vil have noget med den anden at gøre i al sin utilstrækkelighed. Skammen fjernes ikke, men det nådige blik afvæbner den. Så bliver det lettere at leve som dem, vi nu engang er, og acceptere og rumme sammensatheden.
Arbejdsmetode

Samtale og refleksion

Varighed

1 time